Cuidado amb Correu brossa i sospitós Gmail ens avisa

Gmail ajuda automàticament a identificar el correu brossa i el sospitós mitjançant la detecció de virus, la cerca de patrons als missatges i la informació que obté del que els usuaris marquen habitualment com a correu brossa o com a pesca (suplantació d’identitat).

Si feu clic a l’etiqueta Correu brossa i obriu un dels missatges, veureu una etiqueta d’advertiment a la part superior amb una explicació breu sobre el motiu que ha portat a col·locar aquest missatge en concret a «Correu brossa». Si algun aspecte d’un missatge ens sembla sospitós, el marquem amb una etiqueta d’advertiment a la safata d’entrada.

Feu servir aquesta informació per protegir-vos de missatges potencialment perillosos o fraudulents i per entendre millor per què un missatge es marca o no es marca com a correu brossa.

A continuació us mostrem algunes de les explicacions que podeu veure:

 

virus

 

Adreces electròniques falses

Si veieu un advertiment que indica que algú pot estar provant d’enganyar-vos fent servir una adreça electrònica amb caràcters semblants als d’una altra, analitzeu detingudament l’adreça del remitent i les adreces de la resta de destinataris del missatge electrònic. Les adreces poden ser diferents del que semblen.

Què cal saber:
De vegades, la diferència és fàcil de detectar si es mira amb cura. Per exemple, algú pot utilitzar un caràcter grec («Σ») en lloc del caràcter llatí «E». En altres ocasions, és impossible detectar la diferència. Per exemple, el caràcter grec («ο») sembla exactament igual que el caràcter llatí «o».

En aquest cas, pot semblar que el remitent envia missatges des d’una adreça com example@google.com, però en realitat ha fet servir el caràcter grec «o» en lloc del caràcter llatí «o».

Mesures que es poden prendre:
Us recomanem que aneu amb compte amb els missatges que tinguin aquest advertiment i que verifiqueu tots els enllaços inclosos abans de fer-hi clic. Google no demana mai contrasenyes ni informació personal per correu electrònic.

Si detecteu una adreça electrònica falsa però el missatge no s’ha marcat amb un advertiment, assegureu-vos d’informar del missatge com a correu brossa perquè puguem detectar millor aquests tipus de missatges potencialment perillosos o fraudulents.

Estafes de pesca (suplantació d’identitat)

Alguns emissors de correu brossa envien missatges fraudulents que proven d’enganyar-vos perquè compartiu informació personal com ara contrasenyes o números de targetes de crèdit. Aquesta pràctica s’anomena pesca.

Què cal saber:
Us recomanem que eviteu fer clic als enllaços d’aquests missatges i que no hi respongueu. Els emissors de correu brossa poden enviar missatges que semblin d’una persona o d’una empresa que coneixeu. Fins i tot poden fer un ús malintencionat del correu electrònic d’algú i enviar els missatges des d’aquest compte. Per tant, vigileu amb aquests missatges encara que en conegueu l’emissor. Tingueu present que Google no demana mai contrasenyes ni informació confidencial per correu electrònic.

Mesures que es poden prendre:
Si el missatge sembla un intent d’obtenir informació personal vostra, informeu del missatge com a pesca per ajudar el nostre sistema a aprendre d’aquests intents:

 1. A Gmail, obriu el missatge del qual voleu informar.
 2. Feu clic a la fletxa cap avall que es mostra al costat de «Respon», a la part superior dreta del tauler del missatge.
  Reply drop-down arrow
 3. Seleccioneu Denuncia suplantació d’identitat.

Si veieu clarament que el missatge no és maliciós, podeu fer clic al botó «No és correu brossa» per treure’l de «Correu brossa» i enviar-lo a «Safata d’entrada». També podeu seleccionar «Aquest missatge no és un atac de suplantació (Phishing)» per fer-nos saber que el missatge és legítim (feu clic a la fletxa cap avall situada al costat de «Respon» per veure aquesta opció). Si marqueu que el missatge no és correu brossa ni un atac de pesca, el sistema de Gmail aprèn de l’exemple i guanya precisió a l’hora de marcar altres missatges més endavant. Podeu dur a terme determinades accions per evitar que el correu electrònic legítim es marqui com a correu brossa.

Missatges d’un remitent no confirmat

Els emissors de correu brossa poden falsificar un missatge perquè sembli que l’envia un lloc web o una empresa reals en què segurament confieu. Per ajudar-vos a protegir-vos d’aquests missatges, Google intenta verificar el remitent real mitjançant l’autenticació de correu electrònic.

El procés d’autenticació intenta verificar l’emissor real mitjançant les dades d’autenticació d’un missatge. Aquestes dades s’haurien d’incloure a les capçaleres «signed-by» (signat per) o «mailed-by» (enviat per) del missatge, que apareixen a sota de la línia de l’assumpte a les dades del missatge. Si l’emissor no inclou aquestes dades, no podem estar segurs que el missatge no s’hagi falsificat. Per exemple, un missatge pot afirmar que procedeix d’una adreça de Gmail, però no podem confirmar-ho si el missatge no conté dades d’autenticació.

Alguns dominis que s’han vist molt afectats per la suplantació d’identitat han demanat a Gmail que faci comprovacions d’autenticació estrictes als seus correus electrònics. Aquests dominis inclouen eBay, PayPal i Google. Tots els missatges que no s’hagin autenticat i que provinguin d’aquests dominis s’enviaran immediatament a la carpeta de correu brossa. Per obtenir més informació, consulteu el blog de Gmail o bé el lloc de DMARC.

Pot ser que faltin dades d’autenticació en missatges legítims, així com en altres de maliciosos. Per exemple, pot ser que Gmail no pugui verificar els missatges enviats des d’un lloc web (p. ex., quan un amic comparteix una notícia des d’un diari en línia), reenviats automàticament (com ara de l’adreça electrònica del centre on estudieu a l’adreça personal de Gmail) o enviats a una llista de distribució.

Què cal saber:
És important estar alerta davant d’estafes de pesca (suplantació d’identitat), és a dir, de missatges que proven d’enganyar-vos perquè compartiu informació personal (com ara contrasenyes o dades de targetes de crèdit), perquè visiteu llocs web maliciosos o perquè accepteu que s’instal·li un virus a l’ordinador. Els emissors de correu brossa poden enviar missatges que semblin d’una persona o d’una empresa que coneixeu. Fins i tot poden fer un ús malintencionat del correu electrònic d’algú i enviar els missatges des d’aquest compte. Per tant, vigileu amb aquests missatges encara que en conegueu l’emissor. Tingueu present que Google no demana mai contrasenyes ni informació personal per correu electrònic.

En cas de rebre missatges sospitosos, us recomanem que no feu clic als enllaços ni als fitxers adjunts que continguin i que no hi respongueu.

Mesures que es poden prendre:
Si el missatge sembla un intent d’obtenir informació personal vostra, informeu del missatge com a pesca per ajudar el nostre sistema a aprendre d’aquests intents:

 1. A Gmail, obriu el missatge del qual voleu informar.
 2. Feu clic a la fletxa cap avall que es mostra al costat de «Respon», a la part superior dreta del tauler del missatge.
  Reply drop-down arrow
 3. Seleccioneu Denuncia suplantació d’identitat.

Si veieu missatges no autenticats que sabeu que són legítims però que, tot i això, apareixen a Correu brossa, pot ser que hi hagi un problema per part de l’emissor o bé amb la vostra configuració. Si esteu segur que el missatge no és maliciós, podeu fer clic al botó No és correu brossa per treure’l de «Correu brossa» i enviar-lo a «Safata d’entrada».

Per evitar que aquest tipus de missatges es classifiquin com a correu brossa, podeu dur a terme una de les accions següents:

 • Si l’adreça del remitent acaba amb «@gmail.com», seguiu aquests passos per resoldre el problema.
 • Si esteu reenviant missatges des d’un altre compte al vostre compte de Gmail i s’estan marcant com a correu brossa, seguiu aquests passos:
  1. Feu clic a la icona de l’engranatge que hi ha a l’extrem superior dret i selecciona Configuració.
  2. Obriu la pestanya Comptes i importació.
  3. Dirigiu-vos a la secció «Envia correu com a» i feu clic a Afegeix una altra adreça electrònica meva.
  4. Afegiu l’adreça electrònica del compte des del qual reenvieu el correu. Gmail detectarà que heu reenviat el correu d’aquest compte i us ajudarà a evitar que aquests missatges es marquin com a correu brossa.
 • Per a tots els altres casos, consulteu aquestes directrius per evitar que els missatges legítims es marquin com a correu brossa.

Més informació

Missatges que heu enviat a «Correu brossa»

Prèviament heu marcat aquests missatges com a correu brossa amb un clic al botó «Marca com a correu brossa» o «Denuncia suplantació d’identitat». Totes dues accions envien els missatges a la carpeta «Correu brossa» i els treuen de «Safata d’entrada».

Què cal saber:
Quan marqueu diversos missatges del mateix remitent com a correu brossa, el nostre sistema aprèn de les vostres accions i pot continuar col·locant els missatges d’aquest remitent a «Correu brossa» sense que hàgiu d’especificar-ho.

A més, podeu crear filtres per encaminar determinats missatges del correu brossa a la safata d’entrada o bé per encaminar els missatges del correu brossa a la paperera. Si creeu un filtre que envia a «Safata d’entrada» un missatge que el nostre sistema ha identificat com a correu brossa, us n’informarem. Si voleu que continuï a «Correu brossa», podeu canviar els filtres.

Mesures que es poden prendre:
Si no voleu que un missatge s’inclogui a «Correu brossa», feu clic al botó «No és correu brossa» per enviar-lo a «Safata d’entrada». Si l’heu marcat com a estafa de pesca per error, feu clic a la fletxa cap avall situada al costat de «Respon», a l’extrem superior dret del tauler del missatge, i seleccioneu «Aquest missatge no és un atac de suplantació (Phishing)» per fer-nos saber que el missatge és legítim. Si informeu sobre el fet que un missatge no és correu brossa o suplantació d’identitat, ensenyeu al sistema de Gmail què cal fer quan torni a veure un missatge similar.

Si els filtres que heu configurat fan que el correu brossa torni a «Safata d’entrada», podeu ajustar-los.

Remitents bloquejats i semblances amb missatges sospitosos

Els correus dels remitents que bloquegeu s’enviaran a la carpeta de correu brossa.

Ordinador
 1. Obriu el correu electrònic.
 2. A la part superior dreta del correu, feu clic a la fletxa cap avall.
 3. Feu clic a Bloqueja [remitent].

Si bloquegeu algú sense voler, podeu desbloquejar-lo seguint els passos anteriors.

 1. Obriu el correu electrònic.
 2. A la part superior dreta del missatge, toqueu el menú gris Més.
 3. Toqueu Bloqueja [remitent].

 

Si bloquegeu algú sense voler, podeu desbloquejar-lo seguint els passos anteriors.

 1. En un ordinador, obriu Gmail.
 2. Feu clic a la icona d’engranatge Configuració.
 3. Feu clic a Configuració.
 4. Feu clic a Filtres i adreces bloquejades i desplaceu-vos fins al final de la pàgina.

Gmail fa servir sistemes de detecció de correu brossa automàtics per analitzar patrons i per predir els tipus de missatges que són fraudulents o potencialment perjudicials. A continuació s’indiquen alguns aspectes que el nostre sistema té en compte a l’hora de marcar un missatge com a correu brossa:

 • Contingut que normalment s’associa amb correu brossa, com ara contingut per a adults i projectes que prometen fer-se ric ràpidament.
 • Missatges que són respostes de «missatge retornat» falses (un correu electrònic generat per un sistema que podeu rebre automàticament després d’enviar un missatge que no es pot lliurar, com ara un missatge enviat a una adreça electrònica no vàlida)
 • Missatges enviats des de comptes o des d’adreces IP que s’han utilitzat per enviar altres missatges de correu brossa.
 • El comportament d’altres usuaris de Gmail, com ara moltes persones marcant com a correu brossa els missatges d’un remitent concret
 • La similitud amb altres missatges de correu brossa o de pesca segons una combinació de factors com ara el tema, elements com l’ortografia i el format, i fitxers adjunts sospitosos
 • L’idioma seleccionat a les preferències de Gmail i l’idioma del missatge són diferents.

Què cal saber:
És important estar alerta davant d’estafes de pesca, és a dir, de missatges que proven d’enganyar-vos perquè compartiu informació personal com ara contrasenyes o dades de targetes de crèdit. Davant de qualsevol missatge sospitós, us recomanem que eviteu fer clic als enllaços o als fitxers adjunts que contingui i que no hi respongueu. Tingueu present que Google no demana mai contrasenyes ni informació personal per correu electrònic.

Mesures que es poden prendre:
Si el missatge sembla un intent d’obtenir informació personal, marqueu Denuncia suplantació d’identitat per ajudar el nostre sistema a identificar aquests intents.

Si esteu segur que el missatge no és maliciós, feu clic al botó «No és correu brossa» per treure’l de «Correu brossa» i enviar-lo a «Safata d’entrada». Podeu dur a terme determinades accions per evitar que el correu electrònic legítim es marqui com a correu brossa.

Polítiques definides per l’administrador

Si la vostra organització utilitza Gmail, l’administrador del grup pot decidir quins missatges deixaran de marcar-se com a correu brossa.Què cal saber:
Aquests missatges es dirigeixen a «Safata d’entrada» en funció de les sol·licituds de l’organització i no del sistema de detecció automàtica de correu brossa de Gmail. Per això, és possible que trobeu que es dirigeixen missatges de correu brossa a «Safata d’entrada».

Mesures que es poden prendre:
Si veieu missatges a «Safata d’entrada» que no s’hi haurien d’incloure, contacteu amb l’administrador del correu i demaneu-li que canviï la política del domini.

Si un missatge sembla correu brossa, però no es troba a la carpeta «Correu brossa», feu clic al botó «Marca com a correu brossa». Marqueu també Denuncia suplantació d’identitat als missatges que provin d’obtenir informació personal vostra.

El contingut del missatge està buit

Pot ser que els correus electrònics sense contingut a l’assumpte ni al cos es classifiquin com a correu brossa. És possible que els pirates informàtics enviïn accidentalment missatges buits a causa d’un error o de manera intencionada per recopilar un llistat d’adreces electròniques vàlides a les quals poden enviar correu brossa en el futur.

Què cal saber:
Us recomanem que no respongueu als missatges que considereu sospitosos.

Mesures que es poden prendre:
Si el missatge prové d’una persona que coneixeu o bé si sabeu del cert que no és maliciós, podeu fer clic al botóNo és correu brossa per treure’l de «Correu brossa» i enviar-lo a «Safata d’entrada». Podeu dur a terme determinades accions per evitar que el correu electrònic legítim es marqui com a correu brossa.

Heu provat de cancel·lar la subscripció d’aquest remitent

Què cal saber:
Si un remitent us continua enviant correus electrònics després que hàgiu provar d’anul·lar la subscripció als seus missatges, els missatges nous que us enviï aniran directament a la carpeta de correu brossa.

Mesures que es poden prendre:
Si decidiu que voleu rebre correus electrònics d’aquest remitent, aneu al lloc web del remitent i torneu-vos a registrar per rebre correus electrònics. A continuació, aneu a «Correu brossa» i marqueu aquests missatges com aNo és correu brossa.

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*